Dränera

Välj rätt dräneringssystem då du ska dränera ditt hus

Oavsett vilken husgrund ens fastighet har behöver man en dränering som för bort vatten från marken så att den inte tränger in i fastigheten, vilket kan leda till skador och mögel. Det finns marker som har hög grundvattennivå eller mycket lerjord, vilket kräver en effektivare dränering och även att man behöver utföra en dränering oftare, cirka vart 15 – 20:e år. Det finns dräneringssystem att välja för alla typer av husgrunder, även då man vill isolera sin husgrund och källare.

Hur vet man att det är dags att dränera sitt hus?

Om man har en fastighet som inte dränerats efter 1970-talet så måste man dränera om sitt hus. Detta för att det material som användes före 1980-talet för länge sedan har vittrat sönder vilket innebär att det idag finns en obefintlig dränering. Annars brukar man ha som praxis att om det är minst 30 år sedan man genomförde den förra dräneringen så är det dags att dränera om sin fastighet.

Andra tecken på att det är dags att dränera om sin fastighet

Ibland håller inte dräneringen i 30 år vilket bland annat visar sig genom att det samlas vatten vid husgrunden som inte rinner undan. Andra tecken på att det är dags att dränera sin bostad är om betong och puts har börjat vittra sönder eller fått sprickor. Har man källare kan man inspektera väggar och golv invändigt för att se om det finns svarta fläckar. Färg som flagnar från väggar är också ett tecken på att det finns fukt i väggarna. Man kan ofta även känna en unken lukt i källaren då det förekommer fukt.

Låt oss på Gårdsmark göra en kostnadsfri fuktmätning

Om du misstänker att du har fukt i källaren eller att din dränering inte fungerar kan du kontakta oss på Gårdsmark för att boka en kostnadsfri fuktmätning. Då kommer vi ut till ditt hus för att mäta luftfuktigheten i din källare och fuktkvoten i väggar och golv. Dessutom genomför vi en inspektion av din källare och av din husgrund utvändigt. Efter vårt besök kan vi överlämna en rapport med förslag på åtgärder och en offert med ett fast pris för att dränera om din fastighet.

Olika dräneringssystem för olika husgrunder

Oavsett vilken typ av husgrund man har så utförs en markdränering likvärdigt. Detta genom att man lägger ned dräneringsrör på ett grävdjup som understiger din husgrunds lägsta punkt med ett par decimeter. En dräneringsbrunn ska grävas ned några meter från huset och anslutas dels till dräneringsrören men även till kommunens dagvattensystem eller till en egen stenkista på tomten.

För betongplatta, torpargrund och husgrunder med källare behöver man lägga ett fuktskydd som stänger ute fukt och vatten som kommer från marken men som släpper igenom fukt som kommer inifrån. Det är också vanligt att man väljer att isolera sitt hus och kan då använda ett komplett dräneringssystem från exempelvis Optidrain.

Anlita oss på Gårdsmark för att dränera ditt hus

Om du vill få professionell hjälp med att dränera om ditt hus kan du vända dig till oss på Gårdsmark som är experter på dränering och enskilt avlopp. Våra medarbetare är utbildade och har lång erfarenhet inom branschen och är dessutom certifierade inom Säker Grund och inom olika dräneringssystem. Det borgar för att du får arbetet utfört korrekt och med högsta kvalitet.

Gårdsmark har huvudkontor i Dalarna men utför dränering på flera platser runt om i Sverige. Du är välkommen att kontakta oss för mer information om våra tjänster eller då du vill boka ett kostnadsfritt hembesök för en diskussion kring din dränering.

Har du någon fundering?