dränering tips

Tips för en torr källare från oss på Gårdsmark

Har du en unken lukt i din källare eller t.o.m. fuktfläckar och mögel? Då kan det vara hög tid för en dränering. Här kommer dränering tips för hur du håller din källare och ditt hus torrt och betydligt friskare.

Hur går det till när man dränerar med oss på Gårdsmark?

För att lägga ned dräneringsröret måste man gräva upp hela grunden, ner under plattans underkant. På dräneringsröret läggs dräneringsgrus sedan läggs markduken på hela paketet. Efter att markduken är på plats kan källarväggarna isoleras samt fuktskyddas. Efter det återställs marken med befintliga massor. Dagvattnet, det vatten som kommer ifrån hängrännor, bör ses över så att regnvattnet inte leds in mot husväggarna eller husgrunden.

 

Vad är viktigt att tänka på när en torpargrund ska dräneras? (tips)

Vid dränering av torpargrund eller krypgrund gäller det att vara försiktig, med tanke på att den oftast är gammal och känslig. Torpargrunden är oftast mer ostabil än krypgrunden, så är det bra att dränera en eller max två sidor av huset åt gången. Sedan grävs det igen och kvarvarande sidor kan påbörjas. I samband med att torpargrunden är uppgrävd kan det vara bra idé att kontrollera och stabilisera den.

Behöver man dränera runt hela huset?

Du behöver förstås inte ta alla husets fyra sidor på en och samma gång. Hos oss på Gårdsmark går det bra att ta de akuta sidorna först och några år senare ta de kvarvarande. Vet du med dig att du ska riva en altan senare och bygga nytt kan den sidan av huset vänta tills du ändå ska bygga om.

Isolera källargolvet för torrare källare

För att ge din källare ett bättre klimat kan du även isolera golvet. Det gör att det blir varmare och kommer att lukta mindre fuktigt. Ett bra sätt vid isolering av källargolv är att lägga in ett ventilerande fuktskydd på betongen och över detta ha ett övergolv. Med hjälp av en frånluftsfläkt blåser man in inomhusluft till ventilationskanalerna i den fukt skyddande mattan och på det viset ventileras fukten bort. Golvet blir varmare och källaren blir torrare.

Så här förbättrar du ventilationen i din villa

Desto mer du tätar ditt hus, desto bättre ventilation behövs för att inte fukten ska stängas inne. Så vilken metod behöver just ditt hus? Det är viktigt att veta vilken ventilation huset har från början och vilka åtgärder som är gjorda. Om huset har självdrag kan luftventiler sättas in i väggar och skorsten för att få ett bättre drag. För hus som är täta kan en mekanisk ventilation med fläktsystem vara aktuellt. Det är väldigt viktigt att den mekaniska ventilationen är korrekt utfört, med tanke på att lätt kan skapas undertryck.

Vilka förbättringar kan jag förvänta mig efter utförd åtgärd?

Efter en korrekt utförd dränering bör du märka ett betydligt bättre inomhusklimat, en bättre lukt och att fuktfläckar börjar försvinna redan efter en eller två månader. Har du dessutom isolerat väggar och golv kommer du även att märka att det går åt mindre energi för att värma upp huset och väggarna blir varmare. Ska du inreda din källare bör du vänta ett halvår efter dräneringen för att inte stänga in någon fukt. Med dränering, fuktskydd och isolering kan du använda din källare till mer än verktygslåda och grovförråd.

Kontakta oss på Gårdsmark för en kostnadsfri fuktkontroll och offert

Vi på Gårdsmark erbjuder en kostnadsfri fuktkontroll av din villa. Våran säljare kommer ut och kollar på vad det finns för dräneringsmöjligheter för just din villa så skriv in dina kontaktuppgifter i kontaktformuläret på hemsidan så återkopplar vi så snart som möjligt.

Har du någon fundering?