Dränera torpargrund

Så här går det till att dränera en torpargrund

Om du har en fastighet som står på en torpargrund, även kallat krypgrund, är det också viktigt att du har en bra dränering, framför allt om huset ligger på en tomt med hög grundvattennivå. Det finns flera skäl till att man idag behöver dränera en torpargrund som bland annat att golven i våra bostäder är bättre isolerade. Därmed släpper inte golven igenom värme ned i grunden. Det leder till att det lättare skapas fukt i en krypgrund.

Hur vet man att en torpargrund behöver ny dränering?

Enklast är att man kontrollerar om marken under huset är fuktig vilket kan bero på att det trycks upp vatten under torpargrunden. Man kan också kontrollera om det finns fuktfläckar på undersidan av huset, på betongplintar eller de putsade murblocken. Det visar sig oftast genom att det uppstår svarta fläckar. Man kan också försöka lukta sig till en unken doft under huset.

Låt oss göra en fuktmätning av din torpargrund

Om man är osäker på om det finns fukt i en torpargrund kan man kontakta oss på Gårdsmark för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan utföra en fuktmätning. Då kan vi mäta fuktkvoten i husets golv och plintar samt göra en visuell översyn av din husgrund och kringliggande mark. Därefter överlämnar vi förslag på åtgärder och en offert med ett fast pris för att dränera din torpargrund.

Processen att dränera en torpargrund

  • Till att börja med behöver man gräva upp ett schakt runt huset som är cirka 1 meter brett och har ett grävdjup som understiger husgrundens lägsta punkt med någon decimeter.
  • Därefter fyller man på med ett lager makadam så man får en bädd att lägga rören på.
  • Sedan lägger man en textilduk och sedan dräneringsrören, som bäddas in i makadam.
  • När rören är lagda omsluter man rör och makadam med textilduken, som har till uppgift att förhindra att jord och lera täpper till dräneringsrören.
  • Därefter lägger man på ytterligare ett lager makadam så att vattnet lättare rinner igenom men även för att skydda mot rötter från närliggande växtlighet.
  • Om man också ska lägga rör för dagvatten så läggs detta ovanför dräneringsrören och ansluts till husets dagvattensystem.
  • Rören ansluts sedan till en dräneringsbrunn där vattnet ska filtreras innan det leds vidare till kommunens dagvattensystem eller en stenkista.
  • Efter att rören är på plats och anslutna sätter man sedan ett fuktskydd på torpargrunden som ska förhindra att vatten och fukt kommer in i fastigheten.
  • Slutligen lägger man igen schakten med de gamla eller nya jordmassorna.

Isolera din torpargrund för bättre inomhusklimat

Om du vill få ett bättre inomhusklimat kan du även isolera din torpargrund för att minska värmeförlusterna. Det innebär att du får ett jämnare inomhusklimat men även kan sänka dina kostnader för husets uppvärmning.

När du anlitar oss på Gårdsmark för att dränera din torpargrund kan du använda ROT-avdrag vid dränering. Det innebär att du kan göra ett skatteavdrag på 30 % av våra arbetskostnader. Avdraget får du direkt på vår faktura så du inte behöver ligga ute med pengar.

Boka kostnadsfritt hembesök då du ska dränera torpargrund

Om du vill få professionell hjälp med att dränera din torpargrund kan du vända dig till oss på Gårdsmark som är specialister på dränering. Då kan du vara säker på att dräneringen utförs korrekt, med godkänt material för maximal livslängd. Vi kan också erbjuda dig marknadens mest förmånligaste garantier på din dränering så att du kan vara trygg även efter att vi är klara.

Vi har vårt huvudkontor i Dalarna men kan erbjuda tjänster som dränering och enskilt avlopp på flera platser runt om i Sverige. Du är välkommen att kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök för en diskussion kring din dränering.

Har du någon fundering?