Så här går det till att dränera en torpargrund
Om du har en fastighet som står på en torpargrund, även kallat krypgrund, är det också viktigt att du har en bra dränering, framför allt om huset ligger på en tomt med hög grundvattennivå. Det finns flera skäl till att man idag behöver dränera en torpargrund som bland annat att golven i våra bostäder är bättre isolerade. Därmed släpper inte golven igenom värme ned i grunden. Det leder till att det lättare skapas fukt i en krypgrund.
Hur vet man att en torpargrund behöver ny dränering?
Enklast är att man kontrollerar om marken under huset är fuktig vilket kan bero på att det trycks upp vatten under torpargrunden. Man kan också kontrollera om det finns fuktfläckar på undersidan av huset, på betongplintar eller de putsade murblocken. Det visar sig oftast genom att det uppstår svarta fläckar. Man kan också försöka lukta sig till en unken doft under huset.
Låt oss göra en fuktmätning av din torpargrund
Om man är osäker på om det finns fukt i en torpargrund kan man kontakta oss på Gårdsmark för att boka ett kostnadsfritt hembesök så att vi kan utföra en fuktmätning. Då kan vi mäta fuktkvoten i husets golv och plintar samt göra en visuell översyn av din husgrund och kringliggande mark. Därefter överlämnar vi förslag på åtgärder och en offert med ett fast pris för att dränera din torpargrund.
Processen att dränera en torpargrund
- Till att börja med behöver man gräva upp ett schakt runt huset som är cirka 1 meter brett och har ett grävdjup som understiger husgrundens lägsta punkt med någon decimeter.
- Därefter fyller man på med ett lager makadam så man får en bädd att lägga rören på.
- Sedan lägger man en textilduk och sedan dräneringsrören, som bäddas in i makadam.
- När rören är lagda omsluter man rör och makadam med textilduken, som har till uppgift att förhindra att jord och lera täpper till dräneringsrören.
- Därefter lägger man på ytterligare ett lager makadam så att vattnet lättare rinner igenom men även för att skydda mot rötter från närliggande växtlighet.
- Om man också ska lägga rör för dagvatten så läggs detta ovanför dräneringsrören och ansluts till husets dagvattensystem.
- Rören ansluts sedan till en dräneringsbrunn där vattnet ska filtreras innan det leds vidare till kommunens dagvattensystem eller en stenkista.
- Efter att rören är på plats och anslutna sätter man sedan ett fuktskydd på torpargrunden som ska förhindra att vatten och fukt kommer in i fastigheten.
- Slutligen lägger man igen schakten med de gamla eller nya jordmassorna.
Hur påverkar fukt i krypgrunden?
Fukt i krypgrunden är en vanlig utmaning för många husägare och kan leda till en rad problem såsom mögelbildning och ruttet trä. Krypgrunden är det utrymme som finns mellan marken och det första våningsplanet i ett hus, och det är särskilt mottagligt för fukt på grund av bristande ventilation och dålig dränering. För att bekämpa fukt i krypgrunden krävs det ofta åtgärder såsom förbättrad ventilation, installation av avfuktare och täta eventuella läckor för att säkerställa ett hälsosamt inomhusklimat och skydda husets struktur mot skador på lång sikt.
Boka en kostnadsfri fuktkontroll
Gårdsmark erbjuder kostnadsfri fuktkontroll av din källare och offert direkt på plats.
Klicka på länken nedan och boka in ett kostnadsfritt hembesök idag!

1. Platsbesöket
Vår Gårdskarl kommer hem till er och tillsammans tittar ni på en metod som löser ert problem. På besöket bestäms omfattning, pris och en leveranstid på hela projektet.
2 .Fördjupad kontroll
Efter att beställningen är klar kommer vår maskinist hem till er för att på bästa sätt planera projektet. Har ni ytterligare frågor så passar det bra att ställa dem vid kontrollbesöket.


3. Leverans
För att optimera en bra start anländer materialet och maskinerna samtidigt som arbetet påbörjas.
4. Garanti
När arbetet är klart kommer vår Gårdskarl tillbaka till er för att säkerställa att ni är nöjda och överlämnar en garantidokumentation i både skrift och bild.
