Måste man dränera

Måste man anlita företag för att dränera sin fastighet?

Har du fått fukt i din källare som har utvecklats till mögel har du säkert massor av frågor som dyker upp som exempelvis måste jag dränera mitt hus och vad kostar det att dränera huset. Det är helt normalt med tanke på att dränering inte är det första man tänker på som husägare utan är oftast något som man uppmärksammas på då skadan redan är skedd. En fungerande dränering är lika viktigt som att man har ett tak som är tätt eftersom båda byggnadsdelarna släpper in fukt i fastigheten om de är trasiga. Att få in fukt i sin fastighet kan leda till stora olägenheter, framför allt om det utvecklas mögel, men kan också sluta med att man behöver genomföra dyrbara reparationer. Därför bör man aldrig ta lätt på om taket läcker eller om dräneringen inte fungerar.

Vad innebär det att dränera sitt hus?

När man måste dränera sitt hus behöver man gräva upp runt huset och frilägga husgrunden. Att gräva upp husgrunden är ett omfattande arbete som också kräver en viss kunskap så att det inte inträffar olyckor.

Att handgräva vid dränering är ett tungt arbete som tar lång tid att utföra. Du kan vända dig till oss på Gårdsmark om du vill få hjälp med dränering. Vi har alla de maskiner som krävs för att utföra dränering snabbt och effektivt.

Hur går en dränering till?

Till att börja med gräver man upp runt husgrunden så att man kommer ned på ett djup som är minst ett par decimeter under husgrundens lägsta punkt. Därefter avlägsnar man alla gamla dräneringsrör och lägger en bädd med makadam på botten. Man lägger sedan en textilduk på botten, vilket används för att hålla jord borta så det inte täpper till dräneringen.

Därefter lägger man ned nya dräneringsrör, omsluter rören med makadam och viker sedan textilduken runt de nya rören. Slutligen lägger man på ett tjockt lager av makadam och därefter jordmassor.

Fuktskydd för betongplatta och källare

Samtidigt som man lägger nya dräneringsrör behöver även husets betongplatta och källarväggar få ett fuktskydd. Vanligtvis rengörs de från det gamla fuktskyddet och därefter sätta man upp nytt fuktskydd i form av plastmattor. Om man önskar kan man även passa på att isolera sina källarväggar. Det bidrar till att man får ett jämnare inomhusklimat i källaren, om man exempelvis vill inreda sin källare, men även till sänkta uppvärmningskostnader.

Vad kostar det att dränera om sitt hus?

Vad kostnaden blir när man måste dränera om sitt hus är svårt att uppskatta innan man har gjort en inspektion av fastigheten. Vill du få ett exakt pris för din dränering kan du boka ett kostnadsfritt hembesök med våra dräneringsexperter på Gårdsmark så får du en offert med ett fast pris direkt på plats.

När du anlitar oss kan du använda dig av ROT-avdrag för dränering vilket innebär att du kan göra ett skatteavdrag på motsvarande 30 % av våra arbetskostnader. Avdraget drar vi av direkt på vår faktura så du slipper ligga ute med pengar.

Dränera själv eller anlita ett företag

Det är väldigt få husägare som väljer att dränera om sitt hus själv eftersom det är ett tungt arbete som också kräver kunskap kring olika dräneringssystem. Om arbetet inte utförs korrekt eller om fel material används är risken stor att man redan inom några år behöver genomföra en ny dränering.

Det finns ingenting som hindrar dig från att dränera själv, man måste inte anlita ett företag. Vill du dock vara säker på att arbetet utförs korrekt, enligt gällande branschregler och med godkänt material kan du kontakta oss på Gårdsmark. Då kan du även få marknadens bästa garantier för din dränering.

Om oss på Gårdsmark

Vi hos Gårdsmark har specialiserat oss på dränering och enskilt avlopp vilket gör att våra yrkesutbildade och erfarna medarbetare är experter inom området. Vi utgår från vårt huvudkontor i Dalarna men utför dränering över stora delar av landet.

Vill du få hjälp med din dränering då du måste dränera eller om du vill få mer information om våra tjänster är du välkommen att kontakta oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök.

Har du någon fundering?