Dräneringssystem

Dräneringssystem för hus med källare

Har man en fastighet med källare är det än viktigare att det finns en fungerande dränering då det inte bara är husgrunden som utsätts för fukt utan även tränger in fukt i källaren. Att få in fukt i en källare är lika allvarligt som att man har ett tak som läcker och som släpper in fukt på vinden. Om man vill vara säker på att sin dränering fungerar effektivt och optimalt bör man välja ett dräneringssystem som är anpassat för sin källare.

Hur vet man att man behöver ett nytt dräneringssystem?

Det vanligaste tecknet på att man har en dränering som inte fungerar är att man får in fukt i sin källare. Det visar sig genom att det uppstår svarta fläckar på väggar eller golv men kan även visa sig genom att färgen på väggarna flagnar. En unken lukt i källaren är också ett tecken på att det finns fukt, även om den inte går att se.

Utvändigt kan man göra en inspektion av husgrunden för att se om det finns svarta fläckar på betongen eller putsen. Det är vanligt att puts som ansatts för fukt får sprickor, vilket sker då fukten tränger in och skapar frostsprängningar av putsen.

Fukt som trängt in i betong visar sig genom att den börja vittra sönder. Om fukten når ända fram till betongens armering kan denna börja rosta. Detta kan allvarligt påverka husgrundens hållfasthet och leda till att fastigheten riskerar att röra på sig, med stora skador som följd.

Vilket dräneringssystem ska man välja för hus med källare?

För markdränering ska man använda sig av dräneringsrör, som läggs på rätt grävdjup, och dräneringsbrunnar som är godkända för dränering. Det är också viktigt att markdräneringen utförs enligt gällande branschregler så att den blir korrekt utförd så att den fungerar effektivt men även får en lång livslängd.

För husgrunden och källarväggar ska man använda ett fuktskydd som uppfyller de krav som ställs för att förhindra att fukt och vatten tränger in i husgrunden eller i källarväggar. Det är också viktigt att fuktskydden andas så att det släpper ut fukt som kommer inifrån, så att inte fukt blir kvar i väggen. Som fuktskydd för husgrunden och källarväggar brukar man använda godkända dräneringssystem som exempelvis Platonmatta.

Fuktskydd med isolering

Vill man få ett effektivt fuktskydd och samtidigt isolera sina källarväggar kan man använda sig av flera olika dräneringssystem som exempelvis Optidrain eller Isodrän. Dessa dräneringssystem är tillverkade i cellplast vilket ger skivorna ett skydd mot fukt utifrån men som samtidigt genom sin struktur släpper ut fukt inifrån.

Dessutom isolerar de väggarna så att de är torra och varma året om, vilket ger ett bättre inomhusklimat i källaren. När man isolerar sina väggar med dessa dräneringssystem får man ett fuktskydd och en isolering med en livslängd på över 50 år, om arbetet utförs av certifierade montörer.

Anlita oss på Gårdsmark för dränering, fuktskydd och isolering

Om du vill få hjälp med att dränera din fastighet med källare kan du kontakta oss på Gårdsmark. Vi är specialister på all typ av dränering och är även certifierade inom Säker Grund och Optidrain. Det innebär att vi har den kunskap som krävs för att utföra arbetet säkert, korrekt och med bästa resultat för maximal livslängd. Dessutom kan vi erbjuda dig marknadens bästa garantier vilket gör att du kan vara trygg även efter arbetet är klart.

Boka kostnadsfritt hembesök

Gårdsmark är ett markentreprenadföretag som har sitt huvudkontor i Dalarna men som utför dränering på flera platser runt om i landet. Om du vill få professionell hjälp med din dränering kan du vända dig till oss för att boka ett kostnadsfritt hembesök. Då kan vi inspektera din husgrund och förutsättningarna för en dränering och därefter överlämna en offert med ett fast pris direkt på plats.

Har du någon fundering?